-----Sponsorlu Bağlantılar-----

Kelimede Anlam ve Sözcükte Anlam Test Soruları Cevapları


----- Sponsorlu Bağlantılar-----

Sponsor Bağlantı

KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

1.

1. Arabayı yolun ortasına park etmiş.

2.  Elmayı ortasından bölüp yarısını kardeşime verdi.

3.  Evin sahibi kiracıları kışın ortasında sokağa attı.

4.  Tam tarlanın ortasına geldiklerinde ağanın adamlarını gördüler.

5.  Herkesin ortasında beni küçük düşürmeni istemiyorum.

orta” sözcüğü, hangilerinde aynı anlamda kullanılmıştır?

a) 1-4          b) 2-4            c) 1-3            d) 3-5            e) 3-4

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Amma da kursağına düşkün adammış ha!

b) Bu toplantıda da sağlıklı çözüm önerene rastlamadım.

c) Son olaylar, bizi Irak’la savaşın eşiğine getirdi.

d) Artık hiçbir şey için olumlu düşünemiyorum.

e) Olayın düğümünü esrarengiz tanık çözecek gibi.

3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Bu kısır anlayışı terk etmedikçe onunla anlaşamayız.

b) Onu yakından tanıyınca ne denli dar düşünceli olduğunu anladım.

c) Ancak iki adım atabildi, yığıldı kaldı.

d) Çocukta en derin etkiyi bırakan öğretmenleridir.

e) İnsan içini inceltmedikçe, dışını inceltemez.

4. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Artık keskin soğuklar da başlamıştı, romatizmadan her yanı ağrıyordu.

b) Türk şiirinde en kapsamlı yeniliği Orhan Veli kuşağı gerçekleştirdi.

c) Onun ne dolaplar çevirdiğini hiç kimse anlayamaz.

d) Sen de tam burun yapacak zamanı buldun ha!

e) Hazirandı, buğday başakları sararmaya başlamıştı.

5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Onun için kara gün dostudur, derler.

b) Okul yıllarında ateşli edebiyat söyleşileri yapardık.

c) Karanlığın yavaş yavaş kaybolduğu saatlerdi; yapayalnızdım.

d) Önümüzde uzanan yeşillik denizini yara yara ilerliyoruz.

e) Hayallerinin gerçekleşmesi için hiçbir umut ışığı kalmamıştı.

...

6. “Sende kalp denen şeyden eser yok.” cümlesinde “kalp” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır.

Aşağıdakilerin hangisinde buna benzer bir kullanım yoktur?

a) Duyguları ağır basmış; onu affedememişti.

b) Sonunda sen de benim gibi harcanıp gideceksin.

c) Verdiği ince karşılık beni de şaşırttı.

d) Gezi programımızda bu yöreler yoktu.

e) Aktör dediğin kalıptan kalıba girebilmeli.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tartmak” sözcüğü gerçek anlamında kullanılmıştır?

a) Atalarımız,  iki tart bir söyle, demişler.

b) Bu olay, onu tartmama yardımcı oldu.

c) Rakibini iyice tarttıktan sonra yere bırakıverdi.

d) Domatesi tartmadan, göz kararıyla verdi.

e) Bence o, seni tartacak adam değil.

8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?

a) Takımımız rakibinden gömlek gömlek üstündü.

b) Irak krizi nedeniyle borsada durgun bir gün yaşandı.

c) Kendimi yatağa bırakır bırakmaz uyurum.

d) Bize yaptığı babalığı asla unutmamayız.

e) Onun geleceği, geçmişi gibi karanlık olacak.

9. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

a) Çocukluğu türlü acılar içinde geçmişti.

b) Yüzyılların eskitemediği eşsiz dizelerdi bunlar.

c) Her eser ister istemez çağının damgasını taşır.

d) Belli ki bu çocuk babasının damarına çekecek.

e) İnançlarından ödün vermeyen bir kişiliğe sahipti.

10. “Çözülmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmamıştır?

a) Çıkara dayalı arkadaşlıklar çabucak çözülür.

b) Kaza yapmış denince elim ayağım çözüldü.

c) Ekonomik zorluklar karşısında aileler çözülüyor.

d) Ellerimizi bağlayan ipler zor da olsa, çözüldü.

e) Birkaç gönül alıcı sözden sonra aranızdaki duvar çözüldü.

CEVAP ANAHTARI

1.a    2.d    3.c    4.e    5.c    6.d    7.d   8.c    9.e    10.d

Nasıl Buldular: sözcükte anlam test soruları ve cevaplarıkelimede anlam test soruları ve cevaplarıkelimede anlam SORU CEVAPkelimede anlam ile ilgili sorular ve cevaplarıkelimede anlam soruları ve cevaplarıkelimede anlam test sorularısözcükte anlam dene tesyisözcükte anlam test soruları cevapları

Kelimede Anlam ve Sözcükte Anlam Test Soruları Cevapları SerdarHan tarafından 11 Nisan 2011 tarihinde , Eğitim kategorisine eklenmiştir.

------ Sponsorlu Bağlantılar ------
    yeni 10
Benzer Konular
Kelimede Anlam ve Sözcükte Anlam Test Soruları Cevapları isimli bu konuyu ;
Google'de Ara
BlogSearch'te Ara
Buzzzy'de Ara
Twitter'da Ara
Bing'te Ara
İletişim

Sende Yorum Yaz

YORUM YAZMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMALISINIZ.

Facebook Grubumuza Katılın!